Soepkip

Voor een lekkere pan soep

Ze wordt panklaar en bevroren geleverd enkel en alleen op bestelling!

<< KLIK VOOR RECEPT OP VIDEO>>

Vrij in de Wei

folder 2023De kippen hebben vrij in de wei geleefd. Antibiotica-vrij en van eigen erf. Altijd kort verkrijgbaar en op is op. Tip schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Download Recept
download hier ons recept

Momenteel zijn de soepkippen op; verwacht zomer 2025. (Tip; Schrijf je in via mail. Bekijk hier de oude nieuwsbrief).

Gezond

Onze soepkippen hebben gescharreld in onze wei in het mergelland en kennen dus ook geen chemische bestrijding tegen vogelmijt. Dus Fipronil- en #antibiotica-vrij. Eenmaal geslacht krijgen ze de naam Sophine…de Sop Hin.

#energyboost #weerstand

Bottenbouillon is gezond! Het versterkt je immuunsysteem en geeft je lichaam een flinke health kick. Oma schotelde je niet voor niets een dampende kop bouillon voor als je ziek was. Onze legkip, in de wei rondgedarteld onder het zonnetje, klaar met leggen, is de grondstof voor deze boost! Vol vitaminen en mineralen,100% glutenvrij Ze worden panklaar en diepgevroren geleverd (gewicht ca 1 kg). Het zijn onze eigen legkippen.

Geniet van een dampende kop soep envan het vlees kunt u een hartige kippenragout maken.

Deze bouillon wordt van een hele soepkip getrokken. Dat zorgt voor extra smaak. Een soepkip is een oudere kip van circa. 2 jaar oud – onze legkip die vrij in de wei haar diensten bewezen heeft. De smaak van een oudere kip is beter, maar het vlees kan wat taaier zijn. In Nederland worden soepkippen nauwelijks meer gebruikt in de keuken en de meeste Hollandse soepkippen worden dan ook geëxporteerd. Te jammer om dit zomaar te laten verdwijnen. Op het karkas van de legkip zit minder vlees, echter de legkip is ouder dan een vleeskip of moederdier waardoor de smaak van de bouillon dus krachtiger is. Lees in deze link het verschil tussen de vlees en soepkip.

Ingrediënten:

  • -1 grote ui, met schil
  • -4 wortels
  • -4 stengels bleekselderij
  • -1 prei
  • -1 soepkip
  • -10 takjes tijm
  • -foelie erbij is ook lekker
  • -10 takjes peterselie
  • -2 laurierblaadjes
  • -10 zwarte peperkorrels
  • -koud water
  • -zout
  • -citroensap naar smaak

STAP 1
Snijd de ui doormidden en snijd de wortels en de bleekselderij in grote stukken. Maak de prei schoon en snijd in grote stukken. Doe de soepkip met alle ingrediënten behalve het zout en het citroensap in een grote pan.

STAP 2
Giet er net zoveel water bij tot de kip ruim onder staat. Breng het water net aan de kook. Zet het vuur dan zo hoog dat er af en toe kleine belletjes naar boven komen. Doe geen deksel op de pan zegt t recept maar dat doe ik wel (bij stap 4 hoef ik nooit water toe te voegen)

STAP 3
Verwijder als u van een heldere bouillon houdt het eerste uur elke 10 tot 15 minuten het bruinige schuim van de soep met een schuimspaan of zeefje. Schuim als het nodig is na die tijd de bouillon nog 1 à 2 keer af. Ik doe dit nooit!

STAP 4
Laat de soep nog ongeveer 5 tot 7 uur trekken. Controleer regelmatig of de kip nog onder water staat en voeg indien nodig nog wat heet water toe. Er moeten nog steeds alleen af en toe wat belletjes naar boven komen.

STAP 5
Filter de bouillon door een schone doek in een zeef en laat afkoelen. Zet de bouillon hierna in de koelkast om door en door koud te worden. Ook dit doe ik enkel door een zeef.

STAP 6
Pluk het kippenvlees van het karkas en gebruik het eventueel in de soep of in een salade.

STAP 7
Breng de bouillon op smaak met zout en eventueel een scheutje citroensap

Verse bouillon op voorraad
De bouillon blijft in de koelkast circa 3 dagen goed. In de vriezer is de bouillon ca. 3 maanden houdbaar. Vries de bouillon in kleine porties in, bijvoorbeeld in een ijsblokjesvorm.

Aziatische variatie
Het principe is hetzelfde, maar de smaak van de soep wordt door het gebruik van andere groenten en kruiden heel bijzonder. De Aziatische bouillon smaakt bijvoorbeeld heerlijk in een gevulde noedelsoep. Vervang hiervoor de tijm, peterselie, laurierblaadjes en de peperkorrels door een stukje gember ter grootte van een vingerkootje, 3 tenen knoflook, 1 stengel citroengras en eventueel 1 rode peper.

akkerbouw en legkippen.

We hebben een gemengd bedrijf; Voor het bodemleven gebruiken we eigen mest van onze kip gemengd met bos-compost. We rouleren steeds de gewassen op onze percelen voor het behoud van t bodemleven. Ploegen doen we al 15 jaar niet meer. Fosfaat kunstmest gebruiken we zelden tot nooit. Volgens rapporten van het RIVM (2023/2024) beter voor het milieu!

De ingezaaide akker lijkt soms op grasland of op braakliggende grond. Vaak met zorg is de bodem bewerkt dus respecteer eigendom en werk en blijf van de akkers. #respect. Per verkochte soepkip maken we 1 vierkante meter bloeiende akker- rand strook op onze eigen akkers in Eckelrade. In 2022 maakten we naast bloeiende akkerranden ook een huppelpad. De boeren buurt bloeit zo weer op! boerenleven #kringloop #supportyourlocals #weetwatjeeet #slowfood #soepkip #bloeiendeboerenbuurt#vanelkaarleren

Wie maakt dus t verschil? De koper! Wat doet u als werkgever of wat doet uw werkgever voor biodiversiteit?

Download het recept en zet een gezonde maaltijd op tafel. Ga voor streekproducten, beleef de pracht en praal van je nabije omgeving.

  • Alles
  • Acties & Evenementen
  • In de media
  • Over ons
  • Soepkip
  • Producten
  • Verkooplocatie
MaudLart

december 11, 2024/

Maud werkt sinds najaar '23 bij ons echter ze heeft ook haar eigen bedrijf in de kunst; muurschilderingen,schilderijen, illustraties; MaudLart“…

20 jaar

oktober 18, 2024/

2004-2024: 20 jaar kippenboer!! Reden voor wat lekkers te bedenken rondom ons ei. Dus contact gezocht met kookboekenauteur en foodstyliste…

Wereld-eidag 2024

oktober 9, 2024/

Wereldeidag Actie bij Boer-der-Ei in Eckelrade Op zaterdag 12 oktober viert Boer-der-Ei in Eckelrade *Wereldeidag* met speciale acties. Bezoekers krijgen…

Geen PFAS

september 3, 2024/

Geen PFAS MergellandEieren worden met regelmaat onderzocht op PFAS/PFOS Via allerlei berichten in de media lijkt het dat in alle eieren…

Laad meer

End of Content.

Marco Bakker & Douwe Bob

bij MergellandEi

en een heelijk rauw eitje glijdt verder :)

24 kitchen

met Wim Ballieu

De Vlaamse kok Wim Ballieu steekt in de nieuwe reeks "De Streken van Wim" de grens over voor een culinaire roadtrip door Nederland

Antoon

Even van de vluchtstrook

op TikTok deelde Antoon en Carmen een leuk bericht bij een super hippe boer ;)

De Limburger-Voila

Voila

Gezond en blij met kip en ei uit eigen Mergelland wei

Citta Slow

Gemeente Eijsden-Margraten

verbinden verwennen vertellen

Kippenboerin

De Limburger

Imago van het kippenei moet beter

Wit ei
Onze kippen zijn wit en hebben witte oren; Daarom leggen ze witte eitjes met een eicode.
Akkerbouw
Antibiotica-vrij
Kwaliteit
 
Vertrouwd en gecertificeerd;

 

Automaat 24/7

Boer-der-ei automaat

24/7 bereikbaar

Duurzaam

Lokale verkoop Zonnepanelen, mest op akkers, bloeiende boerenbuurt

keurmerken
×

Als u minimaal 10 MergellandEi ei trays heeft leeg gesmuld;  leg ze terug in een vak van de Boer-der-Ei automaat; maak een foto en app deze dezelfde dag.  U ontvangt daarna een voucher van het statiegeld .↵

× Whats app & statiegeld