Kakeldoos
CLUBACTIE

CLUBACTIE

FAQ

Vrouw van de akkerbouwer; gedeelde liefde met de bodem

Salade-gefituurd-ei_ Janneke Philippi

Salade met gefrituurd ei van Janneke Philippi

Super eggs Benedict van Jamie Oliver

Super eggs Benedict van Jamie Oliver

Lemoncurd

Lemoncurd

Soepkip

Sophine de Sophin

Oma’s creme de caraque

Oma’s creme de caraque

Maud’s eiwit soesjes

Maud’s eiwit soesjes

Rob’s Wafels

Rob’s Wafels

Rabarbertaart met meringue

Rabarbertaart met meringue

Aardappel, met spek en ei.

Aardappel, met spek en ei.

Gehaktbal met verstopt eitje

Gehaktbal met verstopt eitje

Bloeiende Boer En Buurt

Statiegeld

Statiegeld

Gezond en blij met kip en ei uit eigen Mergelland wei

Gezond en blij met kip en ei uit eigen Mergelland wei

Groningse eierballen

Groningse eierballen

Dieren-eieren

Dieren-eieren

Kip Kerrie Salade

Wiedewiedebietpiet

Joeufke in de bloome

Soepkip

Qr scanner en BTW bonnetje

Qr scanner en BTW bonnetje

Wereldeidag

Wereldeidag

Soepkip met kruidenbuiltje

Soepkip met kruidenbuiltje

Voor alle liefhebbers van ons ei

Citta Slow

Citta Slow

de wandelaar

Huppelpad

Nieuwe medewerkers

Nieuwe medewerkers

Sophine de sophin

De suikerbiet een zoete verrassing….

Mergellandei verkent de Engelse eiermarkt op uitnodiging van Vepymo

Samen met 4 andere Mmmeggies (legpluimveehoudsters die met girlpower het Nederlandse ei, de eierconsumptie en de legpluimveesector willen promoten) en vier legpluimveehouders hebben wij vorig jaar in Engeland de eiermarkt verkend. Tijdens de tweedaagse reis bezochten we drie legbedrijven en een pakstation, keken we hoe eieren er vermarkt worden en deden inspiratie op voor eierpromotie.

De eiermarkt in het Verenigd Koninkrijk bestaat voornamelijk uit Colony (verrijkte kooi, Europese norm) en Freerange (vrije uitloop). Beide hebben een marktaandeel van ongeveer 48 procent. Barn (scharrel) en Organic (Biologisch) hebben beide zo’n twee procent marktaandeel. Er zijn circa 35 miljoen leghennen, de zelfvoorzieningsgraad is 85 procent. De eierconsumptie per hoofd zit zo’n beetje op hetzelfde niveau als in Nederland.
Markt beschermd De markt voor tafeleieren wordt met een kwaliteitssysteem (Lion Code) afgeschermd. Een gedeelte van de eiproducten wordt wel geïmporteerd. De doosjes met eieren in de winkels zijn voorzien van de tekst ‘made in Britain’ en een afbeelding van de Union Jack, de Britse vlag.
In supermarkten is een breed assortiment aan eieren te vinden. Colony-eieren worden veelal verkocht onder de naam Big and British. De Britten vragen dikke eieren. Premium-eieren (eieren met een plus) zijn vrijwel altijd grote eieren. De kleinere eieren worden in mixed weight packaging (gemengde gewichten) aangeboden, in doorzichtig plastic. De productie is goed op de verkoop afgestemd want in de retail zijn Colony-eieren verantwoordelijk voor 47 procent van de eierverkopen.
Het assortiment eieren varieert per supermarktketen. De goedkoopste eieren in het winkelschap van Tesco zijn ongesorteerde Colony-eieren in plastic verpakking van 15 stuks voor (omgerekend) €0,10 per stuk. Dezelfde eieren in verpakking van 6 stuks komen op net geen €0,19 per stuk.

Gezamenlijke afzet
Anglia Free Range is een samenwerking tussen negen pluimveehouders die gezamenlijk sorteren voor het Tesco huismerk in de regio East Anglia (Zuidoost-Engeland). Het pakstation van deze samenwerking ligt in Attleborough, Norfolk. Binnen het winkelschap onderscheidt de groep zich door een versheidsgarantie die de pluimveehouders kunnen geven doordat ze regionaal leveren. Op alle eieren staat een best before datum, evenals een Lion Code-stempel en een bedrijfsstempel van het legbedrijf. De eieren die over de best before datum gaan worden door het pakstation opgehaald en gaan naar de eiproductenindustrie. Tesco-prijzen voor deze Anglia-eieren variëren, afhankelijk van verpakking en gewichtsklasse, van €0,21 tot €0,39 per stuk.

Happy Egg
Pluimveehouder Jason Cooper levert via Noble Foods Happy Egg eieren aan onder andere supermarktketen Tesco. Noble Foods is een grote eierhandelaar en –verwerker, met eigen pluimveebedrijven en zo’n 400 toeleverende pluimveehouders. Het bedrijf is een grote leverancier van verse eieren aan supermarktketens, met een omzet van 72 miljoen eieren per week. Happy Egg is het leidende merk in Freerange-eieren met een (groeiend) marktaandeel tussen 12,5 en 15 procent.
Happy Egg onderscheidt zich van andere merken door een uitgekiende marketing. Onderdeel van die marketing zijn TV-reclames, die onder meer op primetime tijdens programma’s als X factor worden uitgezonden. Het reclamebudget van Happy Egg is £6 miljoen op jaarbasis. Happy Egg-eieren liggen bij Tesco, afhankelijk van gewichtsklasse en verpakking, met een prijsrange van omgerekend €0,36 tot €0,40.
Eisen
Om Happy Egg eieren te leveren dienen Cooper en zijn collega’s zandbaden en schuilplekken aan te bieden in de uitloop. Ook dient de bevedering van de hennen goed te blijven, zodat het Happy Egg-merk geen reputatieschade oploopt.
Cooper verdient een goede boterham met zijn 24.000 Happy Egg-hennen. Zijn eierprijs is omgerekend 10 eurocent per stuk. Die prijs krijgt hij alleen zolang het verenkleed van zijn hennen netjes en intact blijft. Hierin slaagt hij goed. Zijn Isa Brown-hennen produceren ook goed. Op 38 weken legden ze al zes eieren boven de norm.
Verwerkte eieren
In de supermarkt en foodservice worden naast tafeleieren ook eieren in verwerkte vorm aangeboden. Vaak gaat het om eenvoudige en goed gepresenteerde ideeën van eieren in verwerkte vorm. Voorbeelden zijn gekookte eieren in meatballs en eieren op spinazieblad. De koud gegeten eieren, hele kleintjes, in meatballs kosten bij supermarkt Waitrose ongeveer £1,25 (circa €1,60). De eieren op spinazie, twee kleine Freerange-eieren, kosten in de foodservice £1,50 (circa €1,90). De spinazie is voor de sier.

Foto; De groep op bezoek bij legpluimveehouder Jason Cooper (in de groene overall)

Wit ei
Onze kippen zijn wit; Daarom leggen ze witte eitjes met een eicode.
Akkerbouw
Antibiotica-vrij
Kwaliteit
 
Vertrouwd en gecertificeerd;

 

Automaat 24/7

Boer-der-ei automaat

24/7 bereikbaar

Duurzaam

Zonnepanelen, mest op akkers, bloeiende boerenbuurt

MergellandEi 2024

Wegens succes binnenkort een andere leuke actie!!!

We hebben een geweldige kortingscode speciaal voor jou.
Scoor 10% bij onze boerderij-ei automaat. Dus, als je nog op zoek bent naar verse, heerlijke eieren, dan moet je zeker een kijkje nemen ;)
×

Ey, hoi!

Als u minimaal 10 MergellandEi ei trays heeft leeg gesmuld;  leg ze terug in een vak van de Boer-der-Ei automaat; maak een foto en app ons deze voor een voucher van het statiegeld.

× Hoe kan ik je helpen?