Deeg
- 200/250 gr bloem
- 125 gr boter
- 100/125 gr basterdsuiker
- 1 klein ei of eidooier
- 1 theelepel vanille extract/ 1 zakje vanille suiker
- fijn gerapte schil van citroen
- beetje zout
Lemon Curd
- 4 mergellandeieren (geklutst)
- sap van 4 citroenen
- 260 gram basterdsuiker ( mix van poeder basterd en kristal kan ook)
- 100 gr ongezouten boter
Merinque topping
- 2 eiwitten van grote mergellandeieren ( hou de dooiers voor het deeg te glazuren)
- 100 gr poedersuiker
Anyting else
- taartbodem 23 cm of 8* 8.5 ringen
- spuitzak
- brander
Bereiding
Deeg: Klop de boter met de suiker zacht. Voeg de eieren toe met het vanille extract en de citroenrasp. Roer dit goed door elkaar. De bloem die je dadelijk toevoeg bindt alles weer netjes.
Voeg bloem en zout toe. Maak van het deeg een bal en laat deze in de koeling rusten gedurende een uur. Na een uur rol je het deeg plat. Er zit veel boter in het deeg dus werk koel maar snel zodat het niet gaat plakken ( anders even wat meel aan de roller en je werkblad).
Leg het deeg in de taartbodem en plaats evt terug in de koeling. Warm de oven voor op 180°/190° C.
Prik met een vork meerdere keren in de taartbodem en bak deze gedurende 15/20 minuten tot een mooi licht goudbruin kleurtje. Smeer de opgeklopte eigeelmassa ( van de merinque topping) over de bodem en bak nogmaals 4/5 minuten om de bodem te “sealen”.
Lemon Curd: Gebruik eigeel en eiwit van de eieren en roer dit goed door elkaar met de suiker. Verwarm dit au bain marie gedurende 3/4 min. Blijf goed roeren. Voeg het citroensap toe. Verwarm deze mix 10-12 minuten. Goed roeren tot op de bodem zodat je voorkomt dat je roerei ei krijgt ;)). Je bent klaar als de curd lekker dik is en als je de lepel erdoor haalt en het duurt even voordat het weer een massa is. Bij het afkoelen wordt de curd nog dikker! Je kan de massa nu evt zeven om stukjes te verwijderen.
Roer nou de boter erdoor. Als deze is opgelost zet de lemon card aan de kant met een plastic folie erop( om velvorming te voorkomen).
Menringue maken we heel vaak hier; een kwestie van verse eitjes splitsen. Gebruik het eiwit, roer de poedersuiker erdoor. Kloppen maar tot het eiwit stijf is. (Je kom kan ondersteboven zonder dat de massa eruit valt) Je kan de merinque nu eventueel bakken in de oven, maar je kan het eiwit ook zo op de lemoncurd doen!! Maak met de spatel piekjes van het eiwit. Met een brander erover en je krijgt een mooi en lekker effect.
Als je het eiwit wil bakken dan toefjes maken en deze 45 minuten tot een dikke uur bij 110°C bakken en laat ze nog een half uur in de oven staan. Ook deze harde merinque kun je met een brander bewerken.
Vul de zandtaartbodem met een flinke laag lemon curd en drappeer de merinque in een gewenst patroon. Smakelijk!!
De lemon curd die eventueel over is in een potje in de koelkast maximaal 2 weken houdbaar.