Ingrediënten
6 eetlepels ongezouten boter
3/4 kopje suiker
2 eieren
5 eidooiers
3/4 kopje versgeperst citroensap
schil van 2 citroenen
snufje zout
Meringue
5 eiwitten
1/2 kopje suiker
1/2 theelepel wijnsteen ( bakzout kan ook)
1 theelepel vanille
Korst
8 eetlepels geplette vanillewafels
1/4 kopje fijngehakte amandelen
2 eetlepels gesmolten boter
Bereidingswijze
Lemoncurd
In een mixer of in een middelgrote kom met een handmixer, klop de boter tot room samen met de suiker. Klop de 2 eieren en de 5 eidooiers, het citroensap, de citroenschil en het snufje zout erdoor.
Breng over naar een middelgrote sauspan en kook op middelhoog vuur, af en toe roeren tot het mengsel is ingedikt.
Haal van het vuur.
Meringue
Doe het eiwit, de suiker en de wijnsteen in een schone, middelgrote hittebestendige kom. Plaats boven een pan met een centimeter of twee kokend water erin, zodat de bodem van de kom net het oppervlak van het water raakt. (Au bain Marie)
Klop het mengsel ongeveer 5 minuten of tot het eiwit warm aanvoelt.
Haal van het vuur en klop met schone kloppers totdat je stijve pieken kan vormen.
Korst & serveren
Combineer geplette wafels en amandelen met gesmolten boter in een kleine kom. Meng goed.
Verdeel het mengsel over 6 – 8 parfaitglazen of -potten. Hoe kleiner de glazen, hoe meer schuimgebakjes je maakt. Tik op de potten om de kruimels waterpas te zetten.
Giet lemon curd in een spuitzak. Je kunt ook een diepvrieszak met sluiting gebruiken en het uiteinde eraf knippen om een spuitzak te vormen. Spuit het mengsel gelijkmatig in de parfaitpotten.
Herhaal met de meringue, verdeel en laat m smaken