Koks weten:

    Een ei hoort erbij en de beste resultaten behaal je met een zo vers mogelijk ei! Hoe ouder het ei, hoe slapper en dunner het eiwit en het vlies om de dooier. Dan wil bijvoorbeeld het stijf kloppen niet meer lekker lukken.

VERS? Of je een vers ei in handen hebt, kun je zien aan een aantal dingen:

  • De grootte van het luchtreservoir aan de stompe kant – een ei krimpt naarmate het ouder wordt. In water zal een oud ei drijven (met de kont (luchtkamer) omhoog). Een vers ei zinkt!
  • Vers eiwit is ondoorschijnend, eerder wittig. Ook heeft het meer witte slierten in zich. Breek een ei boven de pan, hoe wijder het eiwit uitvloeit, hoe ouder het ei is.
  • De bolling van het eigeel – het vliesje om de dooier wordt slapper met ouderdom, en kan makkelijker scheuren bij het splitsen
  • Een vers gekookt ei is lastiger te pellen dan een oud ei.

HARD OF ZACHT Een ei koken kan iedereen, toch doen we het allemaal fout.
Eieren moet je niet koken in water van 100˚C; het eiwit stolt te snel en wordt rubberig. Doorkoken tot het eigeel ook is gestold maakt het alleen maar erger. Eieren zijn heel gezond! > Hoe dan wel? Voor elk geslaagd eiergerecht geldt: gematigde hitte. Laat je ei dus garen in water dat tegen de kook aan is, en dat nauwelijks pruttelt (80/85 ˚C). Eet je je eitje graag halfzacht met nog genoeg vloeibaar eigeel om toast in te soppen (wat de Fransen een oeuf molle noemen), leg het dan op deze temperatuur 5-6 minuten in het water. Voor een hardgekookt ei houd je dan 10 minuten (licht vochtig eigeel) tot 15 minuten (droog, korrelig eigeel) aan.

BEWAREN De beste plaats om een ei te bewaren is op een koele plek. McGee zweert bij de koelkast, maar volgens wijlen Johannes van Dam drogen ze daar te snel uit, en nemen ze de geurtjes aan van andere etenswaren. Hij raadt daarom de kelder aan. Bewaar eieren waar dan ook in de doos, en niet in de deur, want heen en weer zwiepen stelt het vlies op de proef.

 

10 recepten met een hoofdrol voor ei >   Bron:Elle

  • Alles
  • Acties & Evenementen
  • In de media
  • Over ons
  • Soepkip
  • Producten
  • Verkooplocatie
MaudLart

december 11, 2024/

Maud werkt sinds najaar '23 bij ons echter ze heeft ook haar eigen bedrijf in de kunst; muurschilderingen,schilderijen, illustraties; MaudLart“…

20 jaar

oktober 18, 2024/

2004-2024: 20 jaar kippenboer!! Reden voor wat lekkers te bedenken rondom ons ei. Dus contact gezocht met kookboekenauteur en foodstyliste…

Wereld-eidag 2024

oktober 9, 2024/

Wereldeidag Actie bij Boer-der-Ei in Eckelrade Op zaterdag 12 oktober viert Boer-der-Ei in Eckelrade *Wereldeidag* met speciale acties. Bezoekers krijgen…

Geen PFAS

september 3, 2024/

Geen PFAS MergellandEieren worden met regelmaat onderzocht op PFAS/PFOS Via allerlei berichten in de media lijkt het dat in alle eieren…

Laad meer

End of Content.

Marco Bakker & Douwe Bob

bij MergellandEi

en een heelijk rauw eitje glijdt verder :)

24 kitchen

met Wim Ballieu

De Vlaamse kok Wim Ballieu steekt in de nieuwe reeks "De Streken van Wim" de grens over voor een culinaire roadtrip door Nederland

Antoon

Even van de vluchtstrook

op TikTok deelde Antoon en Carmen een leuk bericht bij een super hippe boer ;)

De Limburger-Voila

Voila

Gezond en blij met kip en ei uit eigen Mergelland wei

Citta Slow

Gemeente Eijsden-Margraten

verbinden verwennen vertellen

Kippenboerin

De Limburger

Imago van het kippenei moet beter

Wit ei
Onze kippen zijn wit en hebben witte oren; Daarom leggen ze witte eitjes met een eicode.
Akkerbouw
Antibiotica-vrij
Kwaliteit
 
Vertrouwd en gecertificeerd;

 

Automaat 24/7

Boer-der-ei automaat

24/7 bereikbaar

Duurzaam

Lokale verkoop Zonnepanelen, mest op akkers, bloeiende boerenbuurt

keurmerken
×

Als u minimaal 10 MergellandEi ei trays heeft leeg gesmuld;  leg ze terug in een vak van de Boer-der-Ei automaat; maak een foto en app deze dezelfde dag.  U ontvangt daarna een voucher van het statiegeld .↵

× Whats app & statiegeld