Als je zelf bouillon hebt getrokken van de soepkip gebruik je misschien wat van het kippenvlees in de bouillon, maar er zit best veel vlees aan zo’n kip. Het is geen vleeskip (kuiken) dus die vergelijking mag je niet maken. Onze kip is veel ouder en veel ieler. Onze kip (legkip) wordt bijna 2 jaar oud en een vleeskip gemiddeld 9 weken!
Het soepkippenvlees is lekkerder als je het vlees na 2 uur trekken al uit de pan haalt. De botten en het overige vlees mogen gerust 5 uur tot 5 dagen borrelen;)
Als je het niet meteen wilt gebruiken kun je het vlees invriezen (met wat van de bouillon, i.v.m. uitdrogen). Haal eerst het vel eraf, en geef dat aan de kat of hond, die is er blij mee.
Onderstaand recept voor een kerriesalade vind ik veel lekkerder met vlees van een soepkip dan met zo’n bleek kippeborstje. De salade is heel geschikt voor een salade buffet, op toast, of gewoon op brood.
Ingrediënten
- vlees van een gare soepkip
- (100 gram gewassen rozijnen)
- 50 gram geschaafde amandelen, hazelnoten of pijnboompitten
voor de dressing:
- 1 sjalotje, fijngesnipperd
- 1 eetlepel kerriepoeder
- 2 of 3 knoflooktenen uit de knijper
- 1/2 theelepel cayennepeper
- witte peper en zout naar smaak
- 1 deciliter mayonaise
- 1/2 deciliter yoghurt
- 1 eetlepel olie
Voorbereiding/Bereiding
Snijd het kippenvlees klein. Rooster de geschaafde amandelen, hazelnoten of pijnboompitten in een droge koekenpan. Als je hazelnoten gebruikt, hak deze dan grof. Meng in een grote kom kip, rozijnen en noten.
Voor de dressing fruit je het sjalotje in olie lichtbruin. Doe de knoflook erbij en fruit nog een halve minuut. Doe de kerriepoeder erbij, en fruit nog enkele seconden. Laat het mengsel afkoelen. Roer mayonaise en yoghurt door elkaar, doe het uienmengsel en cayennepeper erbij. Proef, doe dan zout en peper erbij.
Schep de dressing door het kipmengsel, en zet enkele uren in de koelkast.
Serveren
Haal de salade een half uur vóór het serveren uit de koelkast. Deze salade is lekker als onderdeel van een koud buffet. Als voorgerecht geef je er wat mild groen bij, en toast.