Offcanvas

Email

info@mergellandei.nl

Adres

Keerestraat 3 6251 NJ Eckelrade

Bestelling afhalen

Maandag — Vrijdag 10:00 – 12:00

Boer-der_ei-automaat

elke dag 24/7 open

Dan is het een vrije uitloop ei. Lekker vrij in de wei!

Lege trays kunt u vanaf 10 stuks inleveren. Plaats de trays bij een volgende aankoop in het lege vak en maak een foto. App deze naar ons diezelfde dag en U ontvangt binnen 2 werkdagen een voucher.

 Scan de voucher bij de witte boer-der-ei-automaat!(zie foto) Let op! ❝𝐝𝐞 𝐯𝐨𝐮𝐜𝐡𝐞𝐫 𝐦𝐨𝐞𝐭 𝐢𝐧 𝟏 𝐤𝐞𝐞𝐫 𝐛𝐞𝐬𝐭𝐞𝐞𝐝 𝐰𝐨𝐫𝐝𝐞𝐧❞

❝H𝐨𝐞 𝐦𝐞𝐞𝐫 𝐮 𝐬𝐩𝐚𝐚𝐫𝐭 𝐡𝐨𝐞 𝐯𝐨𝐨𝐫𝐝𝐞𝐥𝐢𝐠𝐞𝐫❞💰 😄. Bij 14 rekjes maken we er 16 en bij 20 maken we er 24 van. 

Of doneer je trays aan KWF, clubactie of ons huppelpad! 🐓🥚

Lees hier meer

Gemiddeld 75 kcal. Ze staan niet voor niets in de schijf van vijf ennutriscore A. 

Eieren zijn erg gezond.

Kleur letterlijk en figuurlijk toevoegen aan het leven als boer.

We bedachten het huppelpad na een moeilijke periode.

De verbinding wordt steeds sterker tussen boer en buurt door de eigen verkoop. De bloeiende boerenbuurt werd geboren.

Door voordelige eieren op herbruikbare kunststoffen trays te kopen en dan deze te doneren ontstaat er budget voor een MergellandEI wandelpad (voor de huppelende mens, vliegende vogel, bij en vlinder)., insectenhotels en bloeiende akkerranden.

Lees hier het plan.

Edit Template

Het ontstaan van het ei

Het ei wordt geleidelijk gevormd gedurende een periode van ongeveer 25 uur. Veel organen en systemen dragen bij in het proces waarbij uit de grondstoffen in het voeder van de hen de stoffen ontstaan die onderdelen van het ei vormen.

De eierstokken

De hen heeft, in tegenstelling tot de meeste dieren, slechts één werkende eierstok – de linker – die is gelegen in de lichaamsholte vlakbij de ruggegraat. In de vruchtbare periode heeft de vrouwelijke kip tot ongeveer 4000 zeer kleine eicellen (voortplantingscellen) waarvan enkele zich kunnen ontwikkelen tot volledige dooiers als de hen geslachtsrijp is. Elke dooier wordt omgeven door een dun-wandig vliesje of follikel dat aan de eierstok vastzit. Dit vliesje wordt rijkelijk voorzien van bloed.

De eileider

De rijpe dooier komt vrij als het zakje breekt, en wordt opgevangen door de trechter van de linker eileider. (de rechter eileider functioneert niet.) De linker eileider is een kronkelend buisje van ongeveer 80 centimeter lengte. Hij is te verdelen in vijf apart te onderscheiden delen met elk een specifieke functie, zoals is samengevat in tabel 1.

 
Tabel 1.
Functies van de verschillende delen van de eileider van de hen.
Deel van de eileider Geschatte tijd die het ei doorbrengt in dit gedeelte Functies van de delen van de eileider
1. Trechter (infundibulum) 15 minuten Ontvangt de dooier van de eierstok. Als levend sperma voorkomt, vindt de bevruchting hier plaats. (commercieel geproduceerde consumptie-eieren worden niet bevrucht).
2. Eiwit vormend deel 3 uur Albumine (wit) wordt afgescheiden en er vormt zich een eiwitlaag rond de dooier.
3. Vlies vormend deel 1 uur Binnenste en buitenste schaal-membramen worden toegevoegd, zowel als wat water en enkele minerale zouten.
4. Schaal vormend deel 21 uur Eerst wordt wat water toegevoegd, waardoor het buitenste wit dunner wordt. Dan wordt het materiaal voor de schaal toegevoegd (voornamelijk calcium carbonaat). Er kunnen ook pigmenten worden toegevoegd om de schaal bruin te kleuren
5. Vagina/Cloaca minder dan 1 minuut Het ei passert dit deel voor het leggen. Er is geen andere functie bekend bij het ontstaan van het ei.
   
Een ei van gemiddelde grootte (inhoud 50 gram eetbaar ei) bevat aan voedingsmiddelen:
6,3 gram proteïne. Eiwit is van hoogwaardige kwaliteit en makkelijk verteerbaar.
0,6 gram koolhydraten.
5,0 gram vet. (Waarvan 0,21 g cholesterol.) Vrijwel al het vet in het ei bevindt zich in de dooier en is makkelijk verteerbaar.
Vitamines Eieren bevatten alle vitamines behalve vitamine C. Ze zijn vooral rijk aan vitamine A, D en B12 en bevatten ook B1 en riboflavine.
Mineralen. Eieren zijn een goede bron van ijzer en fosfor en tevens van calcium, koper, jodium, magnesium, mangaan, kalium, natrium, zink, chloride en zwavel.
  EIDOORSNEDE

  Eeidoorsnede Modern voedingsonderzoek wijst uit:

EIERCONSUMPTIE GEEN RISICO VOOR HART- EN VAATZIEKTEN.

Steeds meer voedings wetenschappers concluderen dat de hoeveelheid cholesterol die geconsumeerd wordt niets te maken heeft met de hoeveelheid cholesterol in het bloed. De lever regelt het niveau van Cholesterol in het bloed. Als gezonde mensen wat meer cholesterol in hun voeding krijgen dan ze gewend zijn, wordt er in de lever wat minder aangemaakt dan gebruikelijk. Als de consumptie van cholesterolbevattende voedingsmiddelen verminderd wordt, gaat de lever meer cholesterol aanmaken. Zo blijft er een gezond evenwicht gehandhaafd. Van het vet in een kippenei is meer dan de helft enkelvoudig of meervoudig onverzadigd. Deze typen leiden niet tot verhoging van het hart- en vaatziekten risico. Er is volgens de moderne voedingswetenschap dan ook geen enkel bezwaar tegen de consumptie van eieren. Integendeel, iemand die voldoende eieren eet voorziet zichzelf op smakelijke en eenvoudige wijze van belangrijke voedingsstoffen.

MergellandEi 2024

×

Als u minimaal 10 MergellandEi ei trays heeft leeg gesmuld;  leg ze terug in een vak van de Boer-der-Ei automaat; maak een foto en app deze dezelfde dag.  U ontvangt daarna een voucher van het statiegeld .↵

× Whats app & statiegeld