Bij Mergellandeieren ligt de focus op gezondheid, ethiek en lokale trots. Onze eieren zijn vrij van antibiotica, coccidiostatica en fipronil. We hebben een 100% biologische bestrijding tegen vogelmijt. We voldoen aan strenge kwaliteitsnormen. Onze eieren zijn gegarandeerd vers en traceerbaar, met elk ei gemarkeerd met een uniek nummer dat zijn oorsprong aangeeft. Onze eieren worden verkocht onder het vrije uitloop keurmerk. Een puur en natuurlijk produkt. Onze kippen genieten van 365 dagen per jaar vrije uitloop of overdekte uitloop in het mooie Eckelrade, waar ze met onbehandelde snavels scharrelen en genieten van een gevarieerd dieet van granen en maïs, allemaal non-GMO. We wekken een groot deel van onze eigen elektriciteit op met zonne-energie sinds 2011. Eierdozen worden hergebruikt en trays gaan via het statiegeldsysteem.
Kies voor Mergellandeieren voor een lage voetafdruk en een heerlijk streekproduct.Â
In totaal zijn er max 18.000 kippen in en rondom ons bedrijf. Het verblijf van de hennen is ontworpen met het oog op een diervriendelijke houderij. De dames kunnen stofbaden en scharrelen zowel in de stal, in de verandaâs en in de wei voor onze vrije uitloop. Na het leggen van het eitjes gaan de luiken van de stal open en scharrelen zij in de overdekte uitloop of vrij in de wei. Zij hebben volop ruimte en een natuurlijk dag- en nachtritme.
De kippen leggen sâochtends hun ei binnen in de stal in het legnest. Het legnest bestaat uit een hellende bodem van grofmateriaal ( soort grasmatje/ turfmatje). Het ei rolt vanuit het legnest op een verzamelband die achter de legnesten zit. Via deze eierverzamelband komen de eieren naar voren en lopen dan op de band naar de eiersorteerruimte. Hier rollen ze op de sorteermachine. De eieren worden hier gesorteerd: De eieren met een mest of een breuk worden hier uitgehaald. De goede eieren rollen vervolgens in rijen van zes door de machine en worden geprint met ene uniek nummer en dan in de eiertrays gezet.  Aan de hand van dit stempel dat voor elk legbedrijf en houderij uniek is kunt u dus altijd zien op welk bedrijf en stal het ei is gelegd.
De trays met eieren worden vervolgens op pallets geplaatst.
Een groot deel van onze eieren verkopen we aan de handelaar. De eieren worden 2 keer per week opgehaald. Die sorteert de eieren op zijn pakstation op grootte en evt nog op kwaliteit en verpakt de eieren in doosjes van 10 of 6. Daarna gaan ze naar de supermarkt.
Een klein gedeelte van de eieren verkopen wij  in onze automaat. Een streekproduct rechtstreeks van de eierboer. U kunt de kippen zien lopen in de  uitloopweide achter ons bedrijf, of in kleine wei bij de automaat.
De eieren in onze automaat zijn altijd dagvers, hierdoor kunt u ze langer bewaren dan eieren uit de supermarkt!Â
Wij telen zelf tarwe en mais op de kalkrijke zuid-limburgse lössgronden, in het mergelland. Het voer wordt door een moderne stalcomputer en installatie meerdere malen per dag verstrekt. Daarnaast geven wij onze hennen ook de stelen van de tarwe: het stro.
Sinds de start van ons bedrijf, december 2004, voldoen wij aan de eisen opgelegd door het productschap van Pluimvee & Eieren voor de scharrelhennenhouderij. Daarnaast voldoen wij aan de strengere duitse eisen middels het kwaliteitssysteem genaamd KAT (via deze website kunt u o.a. de eicode opzoeken en andere leuke weetjes) en het nederlandse kwaliteitssysteem IKB(integrale keten beheersing). Het voer dat onze hennen krijgen is vrĂj van genetisch gemanipuleerde bestanddelen (VLOG-gecertificeerd). Onze hennen hebben ook broertjes; de hanen. Die worden ook grootgebracht; OKT heet dit.
Sinds 2015 is onze gehele verlichting vervangen door energie zuinige ledverlichting.
Productie in eigen land = beheren! Eieren koop je bij de boer.
Bij Mergellandeieren geloven we in de kracht van lokale productie en consumptie. Door voor ons te kiezen, kiest u niet alleen voor kwaliteit en ethiek, maar draagt u ook bij aan een duurzame toekomst voor onze regio. Voor meer informatie of vragen, neem gerust contact met ons op via Facebook, telefoon of e-mail.
Hoe pel je het beste je eitje?