Groningse eierballen

Ingrediënten

Ik heb altijd bouillon in voorraad, getrokken van onze soepkip😀. Die vries ik altijd in porties in . Altijd handig. Heb je die niet dan gebruik je groentenbouillon ipv kippenbouillon.

Van elke soepkip gaat er 20 cent naar onze akkerbouwvak. Daar realiseren we per 1 verkochte soepkip weer 1 vierkante meter bloeiende akkerranden. Bij deze het soepkip recept. Denkende wat je er allemaal mee kan kwam ik dit recept tegen. Gemaakt en verslaafd ;)).

Groningse eierballen
Groningse eierballen

  • Voor de ragout
  • 65 gr tarwebloem
  • 1 tl fenegriekpoeder
  • 1 tl gemalen mosterdzaad
  • 32 gr ongezouten roomboter
  • 250 ml koude kippenbouillon of evt groentebouillon
  • 4 middelgrote eieren of 8 Pulle eikes; We hebben geluk omdat we op dit moment ook nog pulle-eikes (jonge hennen-eitjes) hebben. Dit is toch echt wel een perfect maatje voor de ballen.

  • Voor het paneren
  • 60 gr bloem
  • 4 eiwitten
  • 50 gr paneermeel

  • Verder nodig
  • bloem, om te bestuiven
  • zonnebloem- of arachideolie, om in te frituren; ik gebruik gewoon ossenwit

Bereiding:

Dag 1: Zeef voor de ragout de bloem in een kom. Voeg het fenegriekpoeder en het gemalen mosterdzaad toe. Smelt de boter in een steelpan. Voeg de bloem, het fenegriekpoeder en gemalen mosterdzaad in één keer toe. Verhit het bloemmengsel al roerend 2-3 minuten op laag vuur.

Schenk de kippenbouillon erbij, breng aan de kook en roer met een garde. Breng goed op smaak met peper en zout. Laat enkele minuten garen op laag vuur. Roer regelmatig.

Schep de ragout in de ovenschaal, dek af met vershoudfolie en laat 30 minuten afkoelen. Laat 24 uur opstijven in de koelkast.

Dag 2: Kook gewone eieren 5 minuten. Kook pulle-eikes 4 minuten. Gebruik geen verse eieren i.v.m. het pellen. Laat de eieren schrikken onder koud stromend water en pel ze. Dep de eieren goed droog met een schone theedoek.

Verdeel de ragout in 4 gelijke porties van circa 80 g (middelgroot ei) of 8 porties van circa 40g (pulle-eieks). Bestuif je handpalmen met wat bloem. Maak balletjes van de ragout en druk ze plat.

In het voorbeeld zie je bovenaan een ouder gekookt eitje en links en beneden een vers gekookt eitje… Ik had geen geduld en alleen maal verse eitjes 🙂

Bestuif de eieren en je handpalmen met wat bloem. Leg telkens een plak ragout in een handpalm en vouw deze om het ei heen. Zorg ervoor dat het ei helemaal bedekt en de ragout gelijkmatig verdeeld is. Was na elk ei je handen, dep droog en bestuif met bloem. Dek de eieren af met vershoudfolie. Laat 24 uur opstijven in de koelkast.

Dag 3: Doe de bloem voor het paneren in een diep bord. Klop de eiwitten los in een tweede bord. Doe het paneermeel in een derde bord. Haal de eierballen achtereenvolgens door de bloem, het ei en het paneermeel. Herhaal zodat de eierballen dubbel gepaneerd zijn.

Verhit de olie in een frituurpan tot 170 °C. Frituur de grote eierballen in circa 5,5 minuut en kleine eierballen in circa 4 minuten.

Let op: Normaal frituur je op 180 °C. Frituur eierballen nooit in olie met een temperatuur hoger dan 170 °C, anders wordt het ei van binnen niet warm en van buiten te bruin. Gebruik eventueel een keukenthermometer, als je frituurpan niet de exacte temperatuur aangeeft.

We aten vooraf een kippensoep, toen een eierbal en achteraf nog een bladerdeegbakje gevuld met hartige kippenragout….heerlijk

Groningse eierballen

De eierbal

gemaakt en verslaafd ;)).

Ingrediënten

Ik heb altijd bouillon in voorraad, getrokken van onze soepkip😀. Die vries ik altijd in porties in . Altijd handig. Heb je die niet dan gebruik je groentenbouillon ipv kippenbouillon.

Van elke soepkip gaat er 20 cent naar onze akkerbouwvak. Daar realiseren we per 1 verkochte soepkip weer 1 vierkante meter bloeiende akkerranden. Bij deze het soepkip recept. Denkende wat je er allemaal mee kan kwam ik dit recept tegen. Gemaakt en verslaafd ;)).


Voor de ragout
  • 65 gr tarwebloem
  • 1 tl fenegriekpoeder
  • 1 tl gemalen
  • mosterdzaad
  • 32 gr ongezouten roomboter
  • 250 ml koude kippenbouillon of evt groentebouillon
  • 4 middelgrote eieren of 8 Pulle eikes; We hebben geluk omdat we op dit moment ook nog pulle-eikes (jonge hennen-eitjes) hebben. Dit is toch echt wel een perfect maatje voor de ballen.

Voor het paneren
  • 60 gr bloem
  • 4 eiwitten
  • 50 gr paneermeel
  • Verder nodig
    bloem, om te bestuiven
  • zonnebloem- of arachideolie, om in te frituren; (ik gebruik gewoon ossenwit)


Bereiding:

Dag 1: Zeef voor de ragout de bloem in een kom. Voeg het fenegriekpoeder en het gemalen mosterdzaad toe. Smelt de boter in een steelpan. Voeg de bloem, het fenegriekpoeder en gemalen mosterdzaad in één keer toe. Verhit het bloemmengsel al roerend 2-3 minuten op laag vuur.

Schenk de kippenbouillon erbij, breng aan de kook en roer met een garde. Breng goed op smaak met peper en zout. Laat enkele minuten garen op laag vuur. Roer regelmatig.

Schep de ragout in de ovenschaal, dek af met vershoudfolie en laat 30 minuten afkoelen. Laat 24 uur opstijven in de koelkast.

Dag 2: Kook gewone eieren 5 minuten. Kook pulle-eikes 4 minuten. Gebruik geen verse eieren i.v.m. het pellen. Laat de eieren schrikken onder koud stromend water en pel ze. Dep de eieren goed droog met een schone theedoek.

Verdeel de ragout in 4 gelijke porties van circa 80 g (middelgroot ei) of 8 porties van circa 40g (pulle-eieks). Bestuif je handpalmen met wat bloem. Maak balletjes van de ragout en druk ze plat.

In het voorbeeld zie je bovenaan een ouder gekookt eitje en links en beneden een vers gekookt eitje… Ik had geen geduld en alleen maal verse eitjes 🙂

Bestuif de eieren en je handpalmen met wat bloem. Leg telkens een plak ragout in een handpalm en vouw deze om het ei heen. Zorg ervoor dat het ei helemaal bedekt en de ragout gelijkmatig verdeeld is. Was na elk ei je handen, dep droog en bestuif met bloem. Dek de eieren af met vershoudfolie. Laat 24 uur opstijven in de koelkast.

Dag 3: Doe de bloem voor het paneren in een diep bord. Klop de eiwitten los in een tweede bord. Doe het paneermeel in een derde bord. Haal de eierballen achtereenvolgens door de bloem, het ei en het paneermeel. Herhaal zodat de eierballen dubbel gepaneerd zijn.

Verhit de olie in een frituurpan tot 170 °C. Frituur de grote eierballen in circa 5,5 minuut en kleine eierballen in circa 4 minuten.

Let op: Normaal frituur je op 180 °C. Frituur eierballen nooit in olie met een temperatuur hoger dan 170 °C, anders wordt het ei van binnen niet warm en van buiten te bruin. Gebruik eventueel een keukenthermometer, als je frituurpan niet de exacte temperatuur aangeeft.

We aten vooraf een kippensoep, toen een eierbal en achteraf nog een bladerdeegbakje gevuld met hartige kippenragout….heerlijk

  • Alles
  • Acties & Evenementen
  • In de media
  • Over ons
  • Soepkip
  • Producten
  • Verkooplocatie
MaudLart

december 11, 2024/

Maud werkt sinds najaar '23 bij ons echter ze heeft ook haar eigen bedrijf in de kunst; muurschilderingen,schilderijen, illustraties; MaudLart“…

20 jaar

oktober 18, 2024/

2004-2024: 20 jaar kippenboer!! Reden voor wat lekkers te bedenken rondom ons ei. Dus contact gezocht met kookboekenauteur en foodstyliste…

Wereld-eidag 2024

oktober 9, 2024/

Wereldeidag Actie bij Boer-der-Ei in Eckelrade Op zaterdag 12 oktober viert Boer-der-Ei in Eckelrade *Wereldeidag* met speciale acties. Bezoekers krijgen…

Geen PFAS

september 3, 2024/

Geen PFAS MergellandEieren worden met regelmaat onderzocht op PFAS/PFOS Via allerlei berichten in de media lijkt het dat in alle eieren…

Laad meer

End of Content.

Marco Bakker & Douwe Bob

bij MergellandEi

en een heelijk rauw eitje glijdt verder :)

24 kitchen

met Wim Ballieu

De Vlaamse kok Wim Ballieu steekt in de nieuwe reeks "De Streken van Wim" de grens over voor een culinaire roadtrip door Nederland

Antoon

Even van de vluchtstrook

op TikTok deelde Antoon en Carmen een leuk bericht bij een super hippe boer ;)

De Limburger-Voila

Voila

Gezond en blij met kip en ei uit eigen Mergelland wei

Citta Slow

Gemeente Eijsden-Margraten

verbinden verwennen vertellen

Kippenboerin

De Limburger

Imago van het kippenei moet beter

Wit ei
Onze kippen zijn wit en hebben witte oren; Daarom leggen ze witte eitjes met een eicode.
Akkerbouw
Antibiotica-vrij
Kwaliteit
 
Vertrouwd en gecertificeerd;

 

Automaat 24/7

Boer-der-ei automaat

24/7 bereikbaar

Duurzaam

Lokale verkoop Zonnepanelen, mest op akkers, bloeiende boerenbuurt

keurmerken
×

Als u minimaal 10 MergellandEi ei trays heeft leeg gesmuld;  leg ze terug in een vak van de Boer-der-Ei automaat; maak een foto en app deze dezelfde dag.  U ontvangt daarna een voucher van het statiegeld .↵

× Whats app & statiegeld