Sinds jaren zijn wij eigenaar van de Boer-der-Ei-automaat. Vele marktjes en initiatieven volgden. Deelnemer van het lokale evenement Preuve, de buurderij, een lokale markt tot verkoop in een keukenzaak en gemeentehuis aan toe. Samenwerking met andere kippenboeren voor promotie van het ei in de vorm van mmmEggies, de ondernemersvereniging met Fruit erop Uit. Sponsoractiviteiten en gekke gouden ei acties, Inloopuurtjes, een open dag, en de boer bezoekjes; We hebben allerlei mogelijkheden gezien om het ei, ons ei, op de kaart te zetten. Dank voor de steun in klandizie of andere vormen van gedeelde en gratis pr van het MergellandEi.
De laatste jaren zijn we meer terug op ons eigen erf en hebben ons verdiept in de buurt. Een imkercursus gaf mij inzicht dat er genoeg honingbijen zijn echter te weinig solitaire bijen. Diversiteit is de oplossing.
Met het terugkopen van onze soepkippen en daar weer de verkoop van willen we per kip één vierkante meter bloemen inzaaien langs onze akkers. Een gedachte om het via de toeristenberlastingpot te doen leek ons leuk. Wandelingen van boer tot terras. Helaas is dit (nog) geen wens van de gemeente op deze manier.
Met de politiek liggen we sinds 2019 te brakkele en de boerenprotesten steunen we van harte. Overtuigd van de gezondheid van het Nederlandse ei en onze soepkip willen we blijven boeren. We willen eerlijke cijfers over milieuvervuilingen. De chemische industrie heeft geen natuurvergunning tot een bepaalde hoogte. Wij zouden voor die bepaalde hoogte dan ook niets hoeven. Dat willen we niet en de ongelijkheid pikken we niet.
Elke boer leeft van de natuur en wil ook inzage in het hele plaatje. 2020; het jaar van de waarheid hopen we maar!
Niet alleen voor boeren is het een vreemde politiek. Via Farmers defence Force willen we de boerenstand in Nederland behouden en zodoende ook de Nederlandse voedselproductie waar we trots op zijn. Dat het allemaal beter kan en wellicht duurder moet kan en willen we graag aan meewerken . Wij beginnen in ieder geval naast eigen ei en kip verkoop nu aan het bloeiendeboerenbuurt plan.
Vorig jaar juli 2019, schreven we onderstaande: Ik laat t maar staan. Deze hele website is toch een soort dagboek geworden;)
**Mogelijke tips van mensen die antwoorden
✅ uit de toeristenbelasting pot**
Bloeiende akkerranden….. wie vindt dat nou niet mooi? Ja, wij ook. akkerbouwer en 🐔boer Mergellandei in het #buitengewoonbuitengebied van Gemeente Eijsden-Margraten
Maar is het een taak van de boer? Zoveel brengt die akker ook niet op dus optimaal benutten.. dus wij zaaien ‘m niet in met bloemen. Ja, wel een mooie groenbemester dadelijk na de oogst.
Maar kan t ook anders? Dat er een potje komt; je krijgt 20 cent per ingezaaide m2? Iedereen blij. Maar wie betaalt dat dan? De gemeente…is er overleg mogelijk?
Hoe pakken we dat aan… als iemand een tip heeft om dit om gemeentelijk niveau te regelen, graag. We zijn al een imkercurus gestart echter imkers zijn er genoeg in Nederland. Tijd voor de solitaire bij🐝, hommels en vlinders🦋. Dus we houden t bij de CO2 producerende suikerbiet.
Echter meer bloemen 🌸is voor iedereen leuker en beter. T is maar een wens…😀. We dachten eerst aan een koppeling via ons statiegeld systeem van onze eierautomaat. Dus bij aankoop krijg je een bloemmengsel, maar hoe is dan de controle daadwerkelijk in t veld?🤔 Ook weg… dus wordt m niet.
We hebben plek zat voor bloemen in onze tuin. Dus dat is al geregeld zoals je kan zien op de foto’s.
Tips, tops. We horen t graag. #bloeiendeboerenbuurt.