Kakeldoos
CLUBACTIE

CLUBACTIE

FAQ

Vrouw van de akkerbouwer; gedeelde liefde met de bodem

Salade-gefituurd-ei_ Janneke Philippi

Salade met gefrituurd ei van Janneke Philippi

Super eggs Benedict van Jamie Oliver

Super eggs Benedict van Jamie Oliver

Lemoncurd

Lemoncurd

Soepkip

Sophine de Sophin

Oma’s creme de caraque

Oma’s creme de caraque

Maud’s eiwit soesjes

Maud’s eiwit soesjes

Rob’s Wafels

Rob’s Wafels

Rabarbertaart met meringue

Rabarbertaart met meringue

Aardappel, met spek en ei.

Aardappel, met spek en ei.

Gehaktbal met verstopt eitje

Gehaktbal met verstopt eitje

Bloeiende Boer En Buurt

Statiegeld

Statiegeld

Gezond en blij met kip en ei uit eigen Mergelland wei

Gezond en blij met kip en ei uit eigen Mergelland wei

Groningse eierballen

Groningse eierballen

Dieren-eieren

Dieren-eieren

Kip Kerrie Salade

Wiedewiedebietpiet

Joeufke in de bloome

Soepkip

Qr scanner en BTW bonnetje

Qr scanner en BTW bonnetje

Wereldeidag

Wereldeidag

Soepkip met kruidenbuiltje

Soepkip met kruidenbuiltje

Voor alle liefhebbers van ons ei

Citta Slow

Citta Slow

de wandelaar

Huppelpad

Nieuwe medewerkers

Nieuwe medewerkers

Sophine de sophin

De suikerbiet een zoete verrassing….

Vrouw van de akkerbouwer; gedeelde liefde met de bodem

Guus is sinds zijn eerste gezaaide akker verliefd op zaaien en oogsten. Net zoals in een huwelijk is het niet alleen zaaien en oogsten maar ook verzorgen en verwennen. voeden met mest, en structuur; compost, met rust laten. Een vak apart. Ik snapte er niets van. Grond; die akker verzorg je je hele leven. Soms generaties lang. Veeboer is totaal anders. Akkerboer ben je niet 7 dagen in de week. Ook niet 24 uur. Veeboer wel; 24/7 een zorgtaak. 7 dagen in de week werk. Maar wat een mooi vak. Aardappels, wortels, bieten, tarwe, mais, spelt, rogge, erwten……voedsel voor mens en dier. De akker……Voor een buitenstaander moeilijk te bevatten. Op de foto; the next generation; onze jongste zijn eerste ingezaaide akker.
We hebben sinds 2004 een bedrijf; kippen voor de leg en akkerbouw. Guus is de akkerboer en hij werkte tot 4 jaar geleden ook nog buitenshuis. In de eerste jaren fulltime. Daarna íets minder. In t weekend was hij boer. Ik was de kippenboer. Nu meer de eierboer.

Sinds 4 jaar doen we t volledig samen. Behalve die akker. Hij vertrouwt me niet🤪. Het is zijn ding. Wil hij niet delen, tenminste niet met mij. Haha. Prima. Daarom de titel. Wat zou ik die duffe boekhouding graag willen delen……die passie voor levensmiddelen zit wel goed. Beste opleiding achteraf in combi met mijn werkervaring buitenshuis vóór 2004

In 2004 zijn we met bevlogen passie begonnen met kippen voor eieren om te gaan boeren. Als heel klein meisje vele eitjes geraapt en gesorteerd tijdens vakanties bij tante May 🙏 😢( rust zacht) & Wiel Senden. Ik was de jongste. We gingen dan op vakantie naar Genhout, Pap en mam deden dan de kippen en varkens en de eierhandel. Wij hielpen wat mee en speelden in t grote huis. Een heeeeeeeel lang zwembad naast de kippenstal kan ik me ook nog herinneren. Én ons eerste hondje, volgens mij was ik 4; Rexi de teckel was daar. Als pup had we hem gekregen na lang drammen. Kon ik toen al. Haha. In ons huis naast de school in Neerbeek zal hij de tuin wel eens omgeploegd hebben en hij werd gebracht naar die boerderij in Genhout. Hondje 🐶 kreeg super vrijheid. Jaren later toe ik 9 was gingen we naast die boerderij wonen ook in Genhout. Rexi huppelden bij onze buren vrolijk, tante May en Wiel rond. Jaren later raapten en sorteerden we soms eitjes van de kippen van Rich.

Nu, na 16 jaar raap ik mijn eigen eitje als 👩‍🌾 in Eckelrade. Ik begrijp boeren steeds meer, ook die passie van die akker. Ik was 4. Stond op de ski’s. We waren geen boer. Vroeger dook Guus overal met zijn handen in de grond als we ergens op vakantie waren. We hadden voor 2004 géén eigen bedrijf. Ik snapte t niet echt. Ik denk dat de gewone burger het ook niet echt snapt. Die ziet gewoon een veld en een tractor en een boer 👨‍🌾 . Als ze een moestuin hebben weten ze wel iets van zaaien en oogsten. Akkerland is niets anders dan een hele grote moestuin die met behulp van grote apparaten kan worden ingezaaid en bewerkt.

We hadden thuis en ikzelf in Hunsel ook een “koolhof” en kippen. Guus bleef vanaf zijn eerste gezaaide akker zijn leven akkerboer. Eerst bij schoonpap. Nu bij zichzelf, bij ons. We hebben geen bedrijf overgenomen. We zijn het vanaf nul gestart.

Nu jaren later: onze jongste heeft zijn eerste hectares gezaaid.

Je verzorgt de bodem met voedingsstoffen. In ons geval kippen 💩🤪. Daar voeg je voor de bodemstructuur compost aan toe. We ploegen nooit maar trekken de bodem voorzichtig los, maken m klein, eggen de boel en check check buienradar en zaaien maar. Na een week of wat afhankelijk van t zaad ben je nieuwsgierig ligt t wel recht. Zijn de rijen recht? We zijn geen grote akkerboer dus gps ontbreekt. In dit geval is bladkool gezaaid. Dat is een groenbemester. Beetje structuur voor de grond als we t dadelijk onderwerken maar het houdt eigenlijk de bodemvoedignswaarde op peil.

Guus heeft een 1/4 teeltplan. We akkeren in zuid-Limburg. Dat betekent löss en hellingen en geen rechte (zoals bijv in de polder) percelen. Vroeger meer dan 17 jaar geleden deden we wel eens ploegen. Zelfs een soldaten jas kwam naar boven. Ploegen hoeft niet en is beter voor het bodemleven. We leren links en rechts om

Nog neet aaf. Guus ik krijg m niet aan het schrijven. Toch hebben we jarenlang teveel anderen over ons vak laten schrijven en oordelen. Zeggen wat je doet. Heel belangrijk wat een oordeel is op basis van bijv de zeer framende media snel gevormd. Agressie van de burger over maaivelden. Modder op de weg. Bieten snachts laden. Nacht transport van aardappels waarvoor burgers voor de tractor springen. Echt waar. Voedsel maken we….. triest. Steeds meer boeren hebben geen opvolger. Het areaal wordt steeds groter en t aantal boeren kleiner. Prijzen dalen of blijven gelijk terwijl kosten stijgen: schaalvergroting of anders is dan de oplossing. Oh wacht. Zeeeeeer aantrekkelijk: zonnepanelen en windmolens. Tja die grond kost heel veel dus ergens moet iets worden verdiend

Snap je me? Tolereer de maïs op t veld en de kar en de tractor. Het einde is nog niet in zicht. We boeren graag verder😀

onkruid wieden; Klik voor een kort filmpje van onze tarwe
Akkerbouw in Eckelrade
Groenbemester onderwerken met de cultivator en rol
Stro van de tarwevelden voor onze kippen (afleidingsmateriaal in de scharrelruimte)
Stro laden van het veld voor de kippen ( afleidingsmateriaal voor de kippen in de scharrelruimte)
Wit ei
Onze kippen zijn wit; Daarom leggen ze witte eitjes met een eicode.
Akkerbouw
Antibiotica-vrij
Kwaliteit
 
Vertrouwd en gecertificeerd;

 

Automaat 24/7

Boer-der-ei automaat

24/7 bereikbaar

Duurzaam

Zonnepanelen, mest op akkers, bloeiende boerenbuurt

MergellandEi 2024

Wegens succes binnenkort een andere leuke actie!!!

We hebben een geweldige kortingscode speciaal voor jou.
Scoor 10% bij onze boerderij-ei automaat. Dus, als je nog op zoek bent naar verse, heerlijke eieren, dan moet je zeker een kijkje nemen ;)
×

Ey, hoi!

Als u minimaal 10 MergellandEi ei trays heeft leeg gesmuld;  leg ze terug in een vak van de Boer-der-Ei automaat; maak een foto en app ons deze voor een voucher van het statiegeld.

× Hoe kan ik je helpen?