Ingrediënten (4 personen):
- 450 gram half om half gehakt
- 4 zachte of halfhard gekookte MergellandEieren afgekoeld en gepeld
- 1 rauw MergellandEi
- 100 gram droog broodkruim
- 50 gram bloem
- Snufje gemalen nootmuskaat
- 1 tl zout
- ½ tl zwarte peper
- 1 liter arachide- of zonnebloemolie
Bereidingswijze:
- Kluts het eitje met een beetje water los in een diep bord. Doe het broodkruim in een ander bord en de bloem in een volgend bord. Bestuif de gekookte eieren met wat bloem.
- Kneed het gehakt in een kom fijn met nootmuskaat, zout en peper. Proef en breng eventueel nog wat hoger op smaak. Verdeel in 4 gelijke porties en druk ze plat.
- Neem een portie in je handen (zorg dat je koude handen hebt), leg er een ei op en vorm het gehakt eromheen tot een bal. Als je zachtgekookte eieren gebruikt, doe dan voorzichtig.
- Rol ze door de bloem, dan het ei en als laatste door het broodkruim. Druk het broodkruim een beetje in het vlees.
- Verhit de olie in een braadpan of frituurpan naar 180 graden. Frituur de ballen in 5 Ã 6 minuten goudbruin en schep ze tussentijds om. Laat ze even uitlekken op keukenpapier.