- Hoe lang zijn de eieren houdbaar? De eieren zijn tenminste houdbaar tot 28 dagen na legdatum! (We plakken de THT datum altijd op t doosje/ tray)
- Waarom zijn de eieren niet goed te pellen? Ze zijn kakelvers dus de eerste week zijn ze niet goed te pellen. Volgens onderzoekers is een ei van 10 dagen oud het lekkerst. Dus kook een ouder ei en het pelt goed! Na het leggen vinden er nog allerlei processen in het ei plaats, waardoor het aroma van het ei verder wordt ontwikkeld.
- Wat zijn dat voor witte strengen die soms in een ei zitten? Dat zijn hagelsnoeren die er voor zorgen dat het dooier midden in het ei blijft wonen. Deze zijn het best zichtbaar bij zeer verse eieren?
- Verkopen jullie legkippen? Nee, we verkopen onze kippen niet. We verkopen wel onze soepkippen.
- Wat is het verschil tussen een wit en een bruin ei? Bij ons was er een verschil in houderij. De witte kippen zijn vrijlopend in de wei en de bruine kippen mochten niet de stal of overdekte uitloop verlaten. Qua smaak was er geen verschil in de eieren. De witte kippen pikken buiten wel gras, verschil van voer binnen is er niet. Mei 2021 zijn we met bruine kippen gestopt Lees hier meer over verschilende houderijen en concepten.
- Meer weetjes?
- Eieren maken al vele honderden jaren een belangrijk deel uit van het voedsel van mensen. Ook in Nederland, waar jaarlijks ruim 10 miljard (!) eieren worden geproduceerd. We mogen ons land dan ook gerust een ei-land noemen. Gemiddeld eten we zo’n 185 eieren per persoon per jaar. Driekwart daarvan zijn hele eieren. De rest is verwerkt, onder meer in koekjes, mayonaise, eiersalade, pasta’s en advocaat. ( bron blij met een ei 2014)
- Elk ei kan rechtop staan: Men neme een ei. Zette het overeind op de minst stompe kant en … het blijft rechtop staan, mits u er het juiste tijdstip voor uitkiest. Volgens het NCRV-radioprogramma ‘Wie weet waar Willem Wever woont’ blijft een rauw ei 2 dagen per jaar zonder steun rechtop staan. Een en ander zou een gevolg zijn van de aantrekkingskracht van de zon. Het natuurverschijnsel doet zich alleen voor als de dag en de nacht even lang duren en dat is aan het begin van de lente en de herfst, het moment dat de zon de evenaar passeert. In de wetenschap noemt men dat ‘equinox`. Wetenschappers geloven echter niet dat een ei kan blijven staan.
Probeert u het zelf eens. In het kwaadste geval kukelt het ei om en loopt het struif over tafel. Kunt u er altijd nog een omelet van maken - EEN KIP
Eerst was ‘k een ei.
Nu ben ‘k een kip.
En kip zijn vind ik mooier:
Er zit wel leven in een ei
Maar toch is het wat dooier.
Toon Hermans